Waarom lokale / biologische bloemen?
Er wordt wel eens gevraagd wat het nut is van biologische bloemen. Je eet de bloemen toch niet op? Naast het feit dat ze gewoon heel mooi en sterk zijn, hieronder nog een paar redenen.
Bestrijdingsmiddelen
De afgelopen jaren zijn telers zich steeds bewuster geworden van het belang van vermindering van bestrijdingsmiddelen en is het aantal residuen op bloemen gedaald maar deze trend lijkt nu niet veel meer te dalen.
Sommige chemische middelen die op geimporteerde bloemen voorkomen zijn hier verboden maar worden toch in het buitenland gebruikt en komen op de bloemen Nederland toch in. Bloemen zijn geen voedsel en er gelden dus geen Europese normen met betrekking tot residu’s van pesticiden. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen kan leiden tot een vervuiling van bodem, lucht en water. Pesticiden kunnen via de lucht en de bodem in het grond- en oppervlaktewater terecht komen. Ook het uitgebloeide bosje bloemen dat je in het GFT gooit kan deze bestrijdingsmiddelen bevatten en zo komen deze middelen toch in ons milieu terecht.
Co2 en energieverbruik
In Nederland worden bloemen vaak gekweekt in verwarmde serres. In Zuid Europa wordt er natuurlijk minder energie gebruikt om de serres te verwarmen. Bloemen die daar gekweekt zijn worden dagelijks overgevlogen naar Europa of Noord-Amerika. Luchtverkeer zorgt voor CO2 en draagt zo bij tot de opwarming van de aarde. Toch lijken de bloemen die ingevlogen worden niet voor meer CO2 te zorgen dan de Nederlandse bloemen uit de verwarmde serres. In Nederland wordt de CO2 voor het grootste gedeelte veroorzaakt door de verwarming van de kas. Bij de buitenlandse bloemen zit de grootste oorzaak bij het transport.
De lokaal in de volle grond gekweekte bloemen zijn dus eigenlijk het beste alternatief. Weinig tot geen CO2 voor verwarming en weinig tot geen CO2 voor transport.
Aanbod
Bloemisten worden zich steeds meer bewust van de vraag naar biologische bloemen en passen hun aanbod hier op aan. Milieucentraal heeft een mooi overzicht gemaakt van de milieubelasting van de verschillende bloemen en dan blijkt dat een gemiddelde bos bij een bloemist toch een aanzienlijke CO2 uitstoot met zich meebrengt.
https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/uitgelichte-producten/bloemen/
Volgens Bloomon veroorzaken hun boeketten 6,7kg CO2. Een bos van de Hendrikshoeve Bloementuin minder dan 1.7kg.
Houdbaarheidsmiddelen
In supermarkten zie je vaak op de verpakking staan: 7 dagen vaas garantie. Die garantie kunnen we helaas niet geven voor onze bloemen. En dat is niet omdat onze bloemen van mindere kwaliteit zouden zijn. Sommige bloemen worden namelijk door de kweker of bloemist behandeld met chemicaliën die de levensduur verlengen. Zo zijn alstroemeria, ridderspoor, lelies, rozen en anjers bijvoorbeeld heel gevoelig voor ethyleen. Dit is het gas dat oa vrijkomt bij de rijping van fruit maar ook bij rijping van bloemen. Daarom wordt een middel toegevoegd dat het afrijpings hormoon ethyleen blokkeert en dat zorgt dat bloemen minder snel afrijpen. Sommige bloemen mogen alleen op de veiling verkocht worden als ze zijn behandeld met een anti-ethyleen middel. Na het voorbehandelen kan de vaashoudbaarheid oplopen tot 2,5 week.
De werkzame stof van dit voorbehandelingsmiddel is o.a. zilverthiosulfaat, hetgeen wordt toegevoegd aan het water na het plukken. Dit water met zilverthiosulfaat kan niet zomaar worden weggespoeld. Er is dan weer een ander middeltje nodig om zilverthiosulfaat te neutraliseren. De neerslag waarin het zilver zich bevindt, dient afgevoerd te worden als chemisch afval. (bron Chrysal)
De afweging voor de consument is dus de keuze tussen schone bloemen met soms een iets kortere levensduur en bloemen bewerkt met chemicaliën voor een langere vaas garantie. Uiteindelijk komt het er toch gewoon op neer dat de bloemen uit het veld prachtig zijn we hopen dat veel mensen van de aanblik in het veld en de boeketten in de vaas, zullen genieten.
Meer informatie over hoe je deze mooie bloemen kunt kopen is te vinden op de pagina Boeketten.